Koszyk
produktów: 00,00,-
otwórz koszyk

Producenci

Bestsellers

  1. Lavazza Crema e Aroma
  2. Lavazza Qualita Oro
  3. Lavazza Qualita Rossa
  4. Lavazza Qualita Oro
  5. Lavazza Crema e Gusto - Gusto Classico
  6. Lavazza Espresso
  7. Lavazza Grand Espresso
  8. Lavazza Pienaroma
  9. Lavazza Espresso 100% Arabica
  10. Pellini Top

Wiadomości o kawie

 

W czym pić kawę

Kawa to z pewnością niebagatelny napój. Zanim trafi na nasz stół przechodzi długą skomplikowaną drogę. To niezwykłe jak cały świat uwielbia kawę. Jak wiele trudu i starań kosztuje jedna filiżanka pysznej małej czarnej.

Czytaj dalej >>>

 

Sposoby przechowywania kawy

Problem z przechowywaniem kawy pojawia się w każdym gospodarstwie domowym. Zawsze świeżą kawę mają z pewnością rodziny, które piją jej dużo przez co co chwilę otwierają nowe opakowanie.

Czytaj dalej >>>

 

Gatunki kawy

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Uprawia się ją na czterech kontynentach i w ponad pięćdziesięciu krajach świata. Najpopularniejsze gatunki to Arabika i Robusta. Przedstawiamy porównanie zawartości tych dwóch gatunków w produktach firmy Lavazza.

Czytaj dalej >>>

 

Kawa a odchudzanie

Ludzie na całym świecie poszukują idealnej diety. Dążenie do osiągnięcia pięknej sylwetki z dnia na dzień dotyczy coraz większej liczby osób. Coraz częściej próbując zrzucić zbędne kilogramy wybieramy kawę jako napój odchudzający.

Czytaj dalej >>>

 

Przewodnik po rodzajach kaw

Zapewne każdy z entuzjastów kawy zadawał sobie pytanie, czym różnią się mieszanki oferowane przez jej wytwórców.W niniejszym artykule określę różnice w smaku i aromacie, jakie dzielą poszczególne rodzaje kaw Lavazza.

Czytaj dalej >>>

Ostatnio dodane

  1. Lvazza Gran Crema e Aroma Espresso
  2. Lavazza Gusto Forte
  3. Lavazza Grande Ristorazione
  4. Lavazza Dolce Caffe Crema
  5. Lavazza Classico Caffe Creme
  6. Lavazza Gran Crema Espresso
  7. Kawa zielona
  8. Pellini Top
  9. Pellini Espresso Superiore
  10. Pellini Espresso Casa
Artykuły » Gatunki kawy

 

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Uprawia się ją na czterech kontynentach i w ponad pięćdziesięciu krajach świata. Odmienne warunki klimatyczne poszczególnych regionów mają wpływ na dużą różnorodność jej rodzajów, dlatego kawy różnią się smakiem i zawartością kofeiny. Mimo iż istnieje wiele jej rodzajów, dwa najpopularniejsze gatunki ziaren tego napoju to arabika i robusta.

 

Historia czarnego trunku

 

Ziarna kawowca wywodzą się z tropikalnej Afryki. Kawa zaczęła zdobywać popularność od XIV wieku, w którym to została rozpowszechniona przez arabskich kupców. Właściwości kawy w dużej mierze zależą od miejsca, w którym dojrzewały jej ziarna i od panujących w nim warunków atmosferycznych. Fakt  ten sprzyja występowaniu wielu rodzajów tego czarnego trunku, ale od wielu lat do najbardziej rozpowszechnionych gatunków kawy należą: arabika i robusta.

 

Arabika – tradycja i delikatność

 

Jest to bez wątpienia najpopularniejszy gatunek kawy. Jej plantacje znajdują się m.in. w Etiopii, Jemenie, Brazylii czy Indonezji. Ze względu na swój szlachetny aromat arabika cieszy się sporym uznaniem wśród plantatorów. Jej ziarna mają płaski, podłużny kształt i zielonkawy kolor.  Kawę tą charakteryzuje stosunkowo niewielka zawartość kofeiny – około 1-1,7%. Jej uprawa jest dosyć trudna i wymaga specyficznych warunków, gdyż klimat odpowiedni do jej hodowania to wilgotne tropiki, w których temperatura mieści się w granicach 15-30 stopni Celsjusza. Aby plantacja arabiki dawała odpowiedni plon, musi znajdować się na wysokości: 2000-9000 m n.p.m. Niska odporność rośliny na choroby i szkodniki znacznie utrudnia jej właściwą i efektywną uprawę. Napój sporządzany z ziaren tego gatunku ma łagodny aromat okraszony delikatną nutą smaków korzennych i czekoladowych.

 

Robusta – moc i orzeźwienie

 

To drugi pod względem popularności gatunek kawy, który został odkryty dopiero w XIX wieku. Robustę hoduje się praktycznie na całym świecie, a jej największe uprawy znajdują się w Wietnamie, Kamerunie i Ugandzie. Ma ona niewielkie owalne ziarna, których kolor w zależności od odmiany bywa szarawy lub bladozielony. Jest mocniejsza od wyżej wymienionej, a jej zawartość kofeinowa to około 2-4,5%. Moc przekłada się również na smak, który w stosunku do arabiki jest bardziej gorzki. Spora odporność na drobnoustroje chorobotwórcze sprzyja uprawie Robusty, dlatego może ona rosnąć w różnorodnych warunkach pogodowych, na nienajlepszych jakościowo glebach i stosunkowo niskich wysokościach. Gatunek ten stanowi 30% światowej produkcji kawy przemysłowej

.

Która kawa jest lepsza

 

W zasadzie ciężko udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wybór zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań każdego z nas. Arabika zachwyca swoją lekkością i delikatnym smakiem, a jej wieloletnia tradycja przyciąga podniebienia nawet najwytrawniejszych smakoszy. Bez wątpienia jest ona produktem wykwintnym, natomiast Robusta jest trunkiem mocniejszym, który kusi nieco cierpkim, gorzkawym posmakiem i szybko stawia na nogi dzięki swojej niepowtarzalnej mocy.

 

Zawartość arabiki i robusty w wybranych kawach Lavazza

 

Kawa Lavazza Zawartość Arabiki Zawartość Robusty
Crema e Aroma 50% 50% 
Qualita Oro 100%  
Qualita Rossa 40% 60%
Gold Selection 80% 20%
Grand Espresso 60% 40%
Super Crema 60% 40%
Pienaroma 100%  
Tierra 100%  
Top Class 90% 10%

Koszyk

Akceptujemy płatności

Koszty wysyłki

 

Szukaj

Facebook

Informacje dodatkowe