Kuchnia bulgarska

Kuchnia bułgarska wyróżnia się na tle kuchni Europy przede wszystkim swoim znacznym urozmaiceniem. Porównując ją do innych obszarów gastronomicznych, warto stwierdzić, iż widoczne są w tych kulinariach duże wpływy greckie i tureckie. W zasadzie te trzy kuchnie po prostu mieszają się ze sobą wzajemnie. Zdaniem rodowitych Bułgarów prawdziwe jest stwierdzenie, że „dobre jedzenie samo się chwali”, zatem nie dziwi fakt, iż Bułgarzy do tego co jedzą przykładają dość dużą uwagę.
Najważniejsze produkty, jakie posiadają opierają się na unikaniu gotowanego ciasta. Nie ma zatem mowy o tym, aby w Bułgarii zjeść coś na wzór naszych pierogów, kopytek. Nie ma lanych klusek i innych typów dań opierających się na tak przygotowanym cieście. Wynika to w głównej mierze z tego względu, iż ta kuchnia uchodzi za wyjątkowo lekkostrawną, a ciężko byłoby stwierdzić, iż gotowane ciasto do takich produktów należy. Sporo tu rozmaitości, pełno warzyw oraz nabiału. W kwestii przypraw natomiast Bułgarzy nie szczędzą papryki, która zwana jest u nich luta czuszka a także aromatycznego czosnku.
Wiele specjałów powstaje na bazie jogurtu czy mleka. Uwielbiają pomidory, które trafiają praktycznie do chyba każdego dania.