Kuchnia francuska

Francuskie kulinaria znane są na całym świecie i uznawane za najbardziej wyrafinowane smakowo. Takich rarytasów chciałby posmakować każdy, chociażby z czystej ciekawości czy faktycznie w tych specjałach gastronomicznych jest taka luksusowość. Francja wyróżnia się w dr Jacobs swej kulinarnej historii wieloma mistrzami gastronomii. Kucharzy wyśmienitych i uznawanych nie tylko na dworach królewskich ale i na skalę międzynarodową było tam sporo.
Także do Francji sprowadzani byli najlepsi kucharze z innych zakątków Europy, skup złomu dąbrowa górnicza a nawet spoza naszego kontynentu, stąd nie dziwi fakt, iż to właśnie ten nasz zachodni sąsiad stał się już lata temu kolebką wyrafinowanego smaku. Z Francji wywodzi się haute cuisine czyli kuchnia ekskluzywna oraz nouvelle cuisine a więc lżejsze specjały, nieco mniej luksusowe, ale także wyborne. Za najważniejsze wyznaczniki kulinariów francuskich należy uznać ślimaki, żabie udka, escargots, creme brulee oraz zupę cebulową. To kraj licznych odmian serów i win.