Koszyk
produktów: 00,00,-
otwórz koszyk

Producenci

Bestsellers

  1. Lavazza Crema e Aroma
  2. Lavazza Qualita Oro
  3. Lavazza Qualita Rossa
  4. Lavazza Qualita Oro
  5. Lavazza Crema e Gusto - Gusto Classico
  6. Lavazza Espresso
  7. Lavazza Grand Espresso
  8. Lavazza Pienaroma
  9. Lavazza Espresso 100% Arabica
  10. Pellini Top

Wiadomości o kawie

 

W czym pić kawę

Kawa to z pewnością niebagatelny napój. Zanim trafi na nasz stół przechodzi długą skomplikowaną drogę. To niezwykłe jak cały świat uwielbia kawę. Jak wiele trudu i starań kosztuje jedna filiżanka pysznej małej czarnej.

Czytaj dalej >>>

 

Sposoby przechowywania kawy

Problem z przechowywaniem kawy pojawia się w każdym gospodarstwie domowym. Zawsze świeżą kawę mają z pewnością rodziny, które piją jej dużo przez co co chwilę otwierają nowe opakowanie.

Czytaj dalej >>>

 

Gatunki kawy

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Uprawia się ją na czterech kontynentach i w ponad pięćdziesięciu krajach świata. Najpopularniejsze gatunki to Arabika i Robusta. Przedstawiamy porównanie zawartości tych dwóch gatunków w produktach firmy Lavazza.

Czytaj dalej >>>

 

Kawa a odchudzanie

Ludzie na całym świecie poszukują idealnej diety. Dążenie do osiągnięcia pięknej sylwetki z dnia na dzień dotyczy coraz większej liczby osób. Coraz częściej próbując zrzucić zbędne kilogramy wybieramy kawę jako napój odchudzający.

Czytaj dalej >>>

 

Przewodnik po rodzajach kaw

Zapewne każdy z entuzjastów kawy zadawał sobie pytanie, czym różnią się mieszanki oferowane przez jej wytwórców.W niniejszym artykule określę różnice w smaku i aromacie, jakie dzielą poszczególne rodzaje kaw Lavazza.

Czytaj dalej >>>

Ostatnio dodane

  1. Lvazza Gran Crema e Aroma Espresso
  2. Lavazza Gusto Forte
  3. Lavazza Grande Ristorazione
  4. Lavazza Dolce Caffe Crema
  5. Lavazza Classico Caffe Creme
  6. Lavazza Gran Crema Espresso
  7. Kawa zielona
  8. Pellini Top
  9. Pellini Espresso Superiore
  10. Pellini Espresso Casa

 

Sposoby przechowywania kawy

 

Problem z przechowywaniem kawy pojawia się w każdym gospodarstwie domowym. Zawsze świeżą kawę mają z pewnością rodziny, które piją jej dużo przez co co chwilę otwierają nowe opakowanie. Często bez większego zastanawiania się wybieramy najlepszy według nas sposób znany od rodziców, znajomych. Czy robimy dobrze? Czy Twój sposób na zawsze świeżą kawę jest idealny? Spróbujmy przyjrzeć się temu co dzieje się z kawą w różnych warunkach przechowywania.obusta jest trunkiem mocniejszym, który kusi nieco cierpkim, gorzkawym posmakiem i szybko stawia na nogi dzięki swojej niepowtarzalnej mocy.

Wiele osób uważa, że najlepszym miejscem do przechowywania kawy jest domowa lodówka. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Kawa ziarnista oraz mielona posiada niezwykle silne właściwości absorbujące wszelkie zapachy. Dlatego kawa w lodówce zachowuje się jak typowy odświeżacz powietrza. Nawet nie zauważysz jak przesiąknie zapachem cebuli, czosnku czy sera. Z natury kawa prażona jest sucha. W lodówce non stop dochodzi do skraplania się pary. Podwyższona wilgotność otoczenia nie wpłynie korzystnie na smak i ogólny stan przechowywanych ziaren.

Kolejnym nie do końca idealnym sposobem jest zamrażanie. O ile w zamrażalniku umieścimy małe porcje kawy w hermetycznie szczelnych opakowaniach to taki sposób przechowywania może mieć swoje zalety. W takich warunkach zamrożenie kawy znacząco wydłuża okres przydatności jej do spożycia.

Idealnym miejscem na przechowywanie kawy jest hermetycznie zamknięty pojemnik - aby przechowywana kawa nie miała kontaktu z powietrzem co powoduje jej wietrzenie i przejmowanie niekorzystnych zapachów. Pojemnik ten musi być z materiału ,który nie powoduje zmiany smaku lub zapachu zamkniętego w nim produktu, a więc najlepiej szklany lub plastykowy. I tu mamy połowę sukcesu. Abyśmy byli pewni, że nasza kawa zachowa swoje właściwości długo musimy jeszcze spełnić dwa warunki.

Miejsce w którym postawimy pojemnik z kawą musi być suche i ciemne. Słońce ogrzewając nawet nietransparentny pojemnik powoduje jego nagrzewanie się a tym samym ulatnianie się delikatnych olejków.

Dobrze aby przechowywana kawa była w stanie niezmielonym. Zamknięta forma ziaren dodatkowo chroni je przed kontaktem z tlenem atmosferycznym, który w największym stopniu związany jest z jej starzeniem się. Dlatego kawa powinna być mielona bezpośrednio przed spożyciem. A zmielona przechowywana najlepiej w hermetycznych pojemnikach.


Koszyk

Akceptujemy płatności

Koszty wysyłki

 

Szukaj

Facebook

Informacje dodatkowe