Kuchnia brazylijska

W porównaniu z innymi kuchniami wyróżniającymi kontynent Ameryki Południowej, warto podkreślić, iż kulinaria brazylijskie wyróżniają się olbrzymią bogatością smaków. Nie brak tu obfitych dań, ale także wybornych przekąsek czyli tak zwanych snacków, które można nabyć na ulicy – w przydrożnych kramikach, budkach z jedzeniem, szybkich fast foodach. Tamtejsze specjały mimo tego, że robione są w dużej mierze „na ulicy”, w WAL-TOM Gdańsk pośpiechu i w mało ekskluzywnych warunkach, uchodzą za wyjątkowo zdrowe. Podstawą dań Brazylijczyka z krwi i kości okazują się potrawy mięsne, do których dodatkowo podawane są także świetne i niepowtarzalne sosy.
Nie brak tu różnorodnych wpływów kulinarnych, w zasadzie związanych nie tylko z wielorakimi regionami tego państwa, ale także międzynarodowych. Tradycyjne danie brazylijskie musi być wyraziste i do tego potrzebna jest pikanteria i ostrość. Nie dziwi więc fakt, iż te rarytasy są palące w smaku, bardzo mocno przyprawione. Podstawowe produkty to mięso takie jak wieprzowina oraz wołowina. Do tego dochodzą warzywa, z czego za bezwzględnie najważniejszą, podobnie jak i w Meksyku, uznaje się fasolę. Spore miejsce w brazylijskich kulinariach zajmuje także cukier trzcinowy, wysokiej jakości kakao oraz czosnek. Można by tak wymieniać jeszcze wiele, ale te wyżej wspomniane artykuły spożywcze uchodzą za zdecydowanie najchętniej wykorzystywane w gotowaniu.
Brazylia słynie z wartościowych posiłków, bardzo zdrowych i popularnie określanych jako „fit”. To dania, które są często grillowane, a więc pozbawione negatywnie wpływających na nasz organizm tłuszczów. Nierzadko Brazylijczycy wybierają owoce egzotyczne, owoce morza, rozmaite ryby. Najbardziej gustują jednakże we wszelkich gatunkach mięs.