Kuchnia japonska

Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni jest wraz z kuchnią hiszpańską, włoską, amerykańską czy chińską, wraz z biegiem czasu coraz bardziej popularna. Okazuje się ona niepowtarzalna jeżeli chodzi o rozmaitość smaków. Przede wszystkim specjały serwowane na poszczególne posiłki japońskie są bardzo wartościowe łyżki do koparek dla organizmu. Dietę Japończyków uznaje się za jedną z najzdrowszych na świecie. Poza tym, że jedzenie to zaspokajanie uczucia głodu, to także prawdziwa sztuka i tradycja oraz kultura degustacji. Podstawą kuchni japońskiej są wszelkiego typu produkty naturalne. Dominują tu toczenie Wrocław owoce morza, kraby, ryby, tofu, mięsa i wodorosty oraz ryż i makaron.
Pełno także owoców egzotycznych typu yuzu, persimmon, gruszka Nashi, kasztan, mikan, kabosu czy daidai. Owoce oraz warzywa to nieodłączny element kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Z owoców morza chętnie jedzone jest wszystko, w tym zwłaszcza ośmiornice, krewetki oraz kalmary. Z zup to najpopularniejsza jest miso. Oczywiście nie trzeba chyba się rozpisywać na temat powszechnego już na całym świecie sushi.
Z ryb natomiast najbardziej jedzone są makrela, langusta, węgorz oraz tuńczyk.