Kuchnia chinska

Orientalna, specyficzna, oryginalna, nietuzinkowa i bardzo zróżnicowana oraz urozmaicona smakowo – tak określa się kuchnie chińską, która na chwilę obecną uchodzi za wyjątkowo popularną w zasadzie na całym świecie. Specjały rodem z Chin smakują także i w naszej Polsce, gdzie coraz częściej pojawiają się tematyczne restauracje typowo chińskie, w których serwowane są tradycyjne rarytasy tego potężnego imperium. Chiny poza tym, że mają niespotykane w Europie specjały, to dodatkowo mają dania wyróżniające się niesamowitym aromatem.
Są bardzo ostro przyprawione. Najczęściej stosowane są warzywa takie jak zielony groszek, pekińska kapusta, rzodkiewka, grzyby, papryczki chilli, ale także soja, bób oraz amarant. Dodatkowo nie brak w jadłospisie ceniących rarytasy Chińczyków standardowych węglowodanów, z którymi ich w zasadzie kojarzymy czyli ryżu, pszenicy, batatów czy gryki bądź kukurydzy.
Największym daniem, jakie znane jest na całym świecie uznaje się kurczaka w pięciu smakach. Równie popularna jest też ryba w sosie curry.