Kuchnia irlandzka

Irlandczycy uwielbiają wszelkiego rodzaju produkty – od owoców morza, przez ziemniaki, po nabiał i rozmaite gatunki mięs. Szczególnie upodobali sobie oni dania tworzone z roślin oraz hodowlanego mięsa. W Irlandii hodowle bydła są bardzo popularne. Warto podkreślić, że w klasycznych irlandzkich specjałach można dostrzec pewne ślady tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Potrawy opierają kabina prysznicowa hydromasaż się na zdrowych i wartościowych składnikach.
Za przystawki chętnie służą smażone krążki cebuli a także wyśmienity ser cheddar. Często Irlandczycy gustują również w wybornych zupach takich jak z pasternaku czy brokułu. Dodają do nich śmietanę i niewielką ilość mleka. Sporo tam także przepisów na kremy marchwiowe z kardamonem czy mixy z kuchnie na wymiar wrocław opinie kurczakiem i soczewicą. Popularna jest też oryginalna zupa pokrzywowa z owsem, a nawet zupa z groszkiem i szynką. Za dania główne trzeba wymienić Shepherd’s Pie czyli typowo irlandzką zapiekankę pasterską, która przypomina nasz mięsny gulasz z tym że jest ona zapiekana z puree ziemniaczanym. Dodatkowo warto spróbować country cork itish stew czyli gulaszu z ziemniaków, kapusty, mięsa jagnięcego, selera, cebuli i groszku. Wiele w Irlandii również potraw rybnych – łosoś z cydrem oraz śmietaną, Ballymaloe Hot Buttered Lobster czyli kawałki homara z masłem, wątrobą oraz serwowane w skorupie homarowej.
Przepysznie smakuje również Cod Cobbler a więc filet z dorsza z babeczkami i sosem serowym.