Kuchnia grecka

To kolebka kulinariów śródziemnomorskich. Jedzenie w tym pięknym i słonecznym kraju to coś więcej niż zaspokajanie swych potrzeb fizycznych i niwelowanie głodu, to prawdziwa uczta dla podniebienia i niebiańska rozkosz, dlatego też Grecy przywiązują ogromnie dużą wagę do poszczególnych posiłków. Sporo ich dań zdobyło przez to sławę na całym świecie, także i w Polsce. Przykładem jest kultowa sałatka grecka, souvlaki oraz tzatziki. Grecja słynie również z nieprzeciętnych gatunków win oraz wyśmienitej kawy. Ponadto kuchnia grecka stawia na przepyszne przekąski – ponieważ Grecy nie mają zwyczaju jedzenia śniadań, najczęściej skubią tylko drobiazgi typu placki z dżemem lub biszkopty.http://www.djmike.com.pl/dj-na-wesele-zakopane/
Popularne są także suchary. Lunch jest natomiast spożywany zazwyczaj koło popołudnia. Obiad główny natomiast jest jedzony przed godziną 17. Kolacja natomiast jest tu specyficzna, jest ona znacznie późniejsza niż w standardowych kuchniach europejskich. Niekiedy spożywana nawet koło godz. 23. Grecy często biesiadują, jadają w restauracjach oraz tawernach i barach.Akademia Prawa Jazdy Gdynia