Kuchnia hiszpanska

ctpb.szczecin.pl/terapia-poznawczo-behawioralna/
Opisując kuchnię hiszpańską należy przede wszystkim nadmienić, iż jest to na chwilę obecną jedna z najbardziej uznawanych kuchni świata. Wyszczególniana tak przez miłośników kulinariów smakowych, jak także doceniana przez mistrzów smaku czyli wybrednych krytyków. Kuchnia tego rodzaju jest także traktowana w pewnym sensie jako „uniwersalna”. Rozumie się przez to, iż praktycznie każdy, kto zakosztuje rarytasów typowych dla tego typu gastronomii ponownie powróci do jej smaków. W przypadku innych specjałów światowych nie zawsze tak jest.
Tu kuchnia hiszpańska zdecydowanie wpada w gusta. Co do tradycji kulinarnych obowiązujących w słonecznej Hiszpanii, warto stwierdzić na wstępie, iż kraj ten opiera się smakowo na ogromnym zróżnicowaniu. Niewątpliwie to to właśnie przesądza o fakcie tak szerokiego zainteresowania kuchnia hiszpańską wśród konsumentów z praktycznie każdego zakątka świata. Podstawą w gastronomii tego kraju okazują się paella, tortilla i gazpacho.
Te trzy dania, mimo że klasyczne na drugim krańcu Europy, wydają nam się nie tylko z samego nazewnictwa ale i smaków dość znane. Chyba każdy widział, czy nawet próbował smaku klasycznego kremu pomidorowego zwanego gazpacho. Nie jeden też z pewnością kupował w restauracji czy nawet barze szybkiej obsługi standardową paella. Takie potrawy regionalne rodem z Hiszpanii cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Poza nimi to państwo na kulinarnej mapie świata odznacza się także zamiłowaniem do owoców morza oraz ryb wszelkiego gatunku. Wynika to nie tylko z faktu, iż Hiszpanie starają się żyć dość zdrowo, co przedstawiają w swojej codziennej diecie, ale także mają łatwe możliwości wyboru takich artykułów żywnościowych ze względu na ich dostęp do Oceanu Atlantyckiego czy też Morza Śródziemnomorskiego. Dzięki ciepłemu klimatowi i przepięknej pogodzie, jaka panuje w Hiszpanii przez większość czasu, kraj ten jest bardzo obfity w różnorodne owoce egzotyczne, które mają tam nietuzinkowy i niespotykany nigdzie indziej smak.
Najchętniej konsumenci sięgają po pomidory, z których Hiszpania słynie, cukinie, bakłażany, cytrusy oraz daktyle. Za najważniejszą przyprawę uznaje się natomiast prawdziwą, naturalną oliwę z oliwek. Jest to częsty dodatek do praktycznie wszelkiego rodzaju dań. W tej kuchni sporo również anchois, serów i oliwek.