hero background

Blog

Food

Nalesniki holenderskie

14 lutego 2018, Author: admin

Holenderskie naleśniki to pannenkoeken czyli danie, jakie jest chyba jednym z najbardziej popularnych specjałów tego kraju. Serwowane są one w zasadzie na wszystkie posiłki. Można je także jadać, jako przekąski. Są chętnie robione przez Holendrów gustujących w słodkich smakach, a także tych, którzy wolą słone przekąski. Pełno w nich nadzienia – owocowego w postaci bananów, truskawek czy jabłek a także słonego z szynkami, bekonem, pieczarkami i serami. Te w wersji owocowej są podawane z syropem do naleśników. Jak wykonać pannenkoeken? Wystarczy wziąć pół szklanki mleka, pół szklanki mąki, kilka łyżeczek masła, najlepiej siedem, szczyptę cukru waniliowego, trzy jajka, trochę soli. Zaczynamy od ubicia jajek oraz dodania do nich pozostałych składników. Powstałą papkę dokładnie mieszamy a następnie wylewamy na formę wysmarowaną masłem.
Pieczemy takie naleśniki przez niecałe 30 minut.