Podstawowe dania zdrowej i wartościowej kuchni bułgarskiej to między innymi czorba a wiec gęsta zupa, która jest równie często jedzona na gorąco, co i na zimno. Wyróżnia się swą soczystością i świeżością sałatka szopska – dobra jako danie główne, ale także jako przystawka. W niej znajdują się ostre oraz słodkie papryczki, pomidory, natka pietruszki oraz ser feta. Miłośnicy mięsa mogą zakosztować skary – różnych mięs przyrządzanych na ruszcie oraz kiufte czyli kulek wykonywanych z posiekanego uprzednio mięsa.
Takie danie jest robione na grillu. Daniem mięsnym godnym pochwały jest także gjuwecz. Z miłości do papryki Bułgarzy szczególnie upodobali sobie ljutikę – ostre papryczki nadziewane i marynowane. W nich znajdują się warzywa, czosnek i natka pietruszki. Z baraniego mięsa powstaje natomiast coś na wzór naszych mielonych, co określa się mianem kabapczeta.
![](https://igusto.pl/wp-content/uploads/sites/218/2018/02/food-photography-2834549_960_720.jpg)
Categories:Food
Zobacz stronę autora: cyber_Folks