Japonia to prawdziwa kopalnia rozmaitych smaków. Nie brak tu tradycyjnych potraw, które z klasycznych dań w domu przeciętnego Japończyka urosły do rangi mistrzowskich dzieł kulinarnych chętnie jedzonych na całym świecie. Dania są generalnie dzielone w Kraju Kwitnącej Wiśni na parę grup – można mówić o namasumono czyli daniach, https://healthandfitness.pl/opinie/ jakie nie są kompletnie poddawane obróbce cieplnej, nikomono a więc dania gotowane, yakimono czyli dania pieczone na ruszcie, sunomon a wiec sałatki, sukemono czyli dania poddane procesowi fermentacji, agemono a więc dania smażone, teppanyak czyli dania grillowane, gohanmono czyli dania ryżowe oraz sushi na jakie składają się ryba, ryż i nori.
Japońskie specjały uchodzą za zdecydowanie najbardziej wartościowe i odżywcze. Serwowane na tradycyjne posiłki potrawy są świetnie komponowane, wręcz harmonijne i bardzo estetyczne. Dodatkowo pełno tu smacznych kąsków, które są skrupulatnie dobierane nie tylko smakiem, ale także i ich cennymi właściwościami. Nieprzypadkowo więc z ryżem łączone są ryby czy owoce morza. Bardzo dużo w kuchni japońskiej warzyw. Są one przeróżne i niekiedy naprawdę oryginalne.
Jadłospis Japończyka jest niskokaloryczny, lekkostrawny ale nie ubogi. Serwowane posiłki są bogate w aminokwasy, mają sporo żelaza i cennych minerałów. Nie mają natomiast zbyt dużo kwasów tłuszczowych.
Categories:Food