Zdrowa kuchnia brazylijska

Kulinaria Brazylii uchodzą za jedne z najbardziej wybornych smakowo, ale także najzdrowszych. W porównaniu przykładowo z mało wartościowymi daniami angielskimi czy tradycyjnymi specjałami serwowanymi w Stanach Zjednoczonych, Brazylia w sferze naturalności w doborze składników żywnościowych do tradycyjnych dań zdecydowanie ma się czym pochwalić. W odróżnieniu przykładowo od europejskiej Austrii Brazylia może wellness kujawsko pomorskie pochwalić się specjałami bardzo lekkostrawnymi., Te potrawy bazują na urozmaiconych wariantach smakowych, co ma przekładać się na zbilansowaną dietę Brazylijczyków. W zasadzie ciężko mówić tu o ściśle określonych smakach, jakie wyróżniałyby ten kraj, bowiem źródeł kulinarnych tego zakątka jest cała masa.
Ważne miejsce w kulturze gastronomicznej Brazylii zajmują między innymi wtopki do wyprasek zdrowe i soczyste owoce tropikalne takie jak kakaowce, kokosy czy mango. Ludzie jedzą dużo warzyw i roślin. Jarzyny nie są im obce jak przykładowo w Polsce, gdzie nadal nie spełniamy standardów dietetycznych pięciu sztuk owoców i warzyw dziennie. Wszystko dlatego, że Brazylijczycy przykładają ogromną wagę do prawidłowego trybu życia. Oni po prostu dbają o to co jedzą i jak jedzą. Ważnym elementem ich kulinariów okazują się pełne zdrowych tłuszczy ryby oraz owoce morza a także maniok, który wysuszony owocuje mąką będącą podstawą do robienia masy dań nie tylko w Brazylii, lecz na terenie praktycznie całej Ameryki Łacińskiej.