Orientalna, specyficzna, oryginalna, nietuzinkowa i bardzo zróżnicowana oraz urozmaicona smakowo – tak określa się kuchnie chińską, która na chwilę obecną uchodzi za wyjątkowo popularną w zasadzie na całym świecie. Specjały rodem z Chin smakują także i https://mikado.bialystok.pl/ w naszej Polsce, gdzie coraz częściej pojawiają się tematyczne restauracje typowo chińskie, w których serwowane są tradycyjne rarytasy tego potężnego imperium. Chiny poza tym, że mają niespotykane w Europie specjały, to dodatkowo mają dania wyróżniające https://gramet.krakow.pl/ się niesamowitym aromatem.
Są bardzo ostro przyprawione. Najczęściej stosowane są warzywa takie jak zielony groszek, pekińska kapusta, rzodkiewka, grzyby, papryczki chilli, ale także soja, bób oraz amarant. Dodatkowo nie brak w jadłospisie ceniących rarytasy Chińczyków standardowych węglowodanów, z którymi ich w zasadzie kojarzymy czyli ryżu, pszenicy, batatów czy gryki bądź kukurydzy.
Największym daniem, jakie znane jest na całym świecie uznaje się kurczaka w pięciu smakach. Równie popularna jest też ryba w sosie curry.