Odmiany kuchni holenderskiej

W zależności od tego, w jaki region Holandii pojedziemy, wyróżnia się rozmaite specjały kulinarne danego zakątka. Gastronomia tego kraju jest silnie zróżnicowana i można mówić o trzech najważniejszych typach smaków holenderskich – północno-wschodnim, zachodnim oraz południowym. Północno-wschodnia część Holandii to miejsce, w którym dominują różnorodne rodzaje kiełbas i kiełbasek.
Ich odmian jest niezliczona ilość. Najczęściej jedzone są one jako przekąska gotowana na wodzie. Na zachodzie Holandii z kolei można mówić o ogromie serów różnej spa & wellness kujawsko pomorskie maści. Od Edama, przez Leyden i na Goudzie skończywszy. Jest tam także bogactwo dodatków typu majonezy czy musztardy. Kolejna kwestia to owoce morze, które także w stronie zachodniej są bardzo szeroko rozpowszechnione. Na południowym krańcu Holandii z kolei jest haute cuisine a więc tak zwana kuchnia wysoka. Takim mianem określa się wyborne rarytasy serwowane przez doświadczonych kelnerów w luksusowych restauracjach. Są to potrawy najwyższej jakości, które są przepięknie dekorowane i elegancko podawane.