Potrawy greckie

Podstawowym asortymentem żywnościowym w kuchni greckiej okazują się oliwa z oliwek, oliwki, chleb, wina, ryby, zboża, warzywa, sery, cukinia, jogurt, bakłażan oraz mięsa. Do popularnych deserów greckich zalicza się między innymi przysmaki, które bazują na orzechach i miodzie. Warto wyszczególnić takie rarytasy jak między innymi tiganitę – smażone warzywa, mezes – przystawki serwowane z likierem anyżowym czy winem. Dodatkowo oczywiście legendarna grecka sałatka składająca się z sera feta, oliwek, oliwy z oliwek, pomidora, czerwonej cebuli oraz ogórka. Z fasoli tworzona polecany stomatolog Grodzisk Wielkopolski jest fasolada. Z warzyw natomiast robi się yemista – specjał, który opiera się na pieczonych i nadziewanych pomidorach oraz paprykach. Dolmadakia to z kolei liście winorośli, które faszeruje się warzywami oraz ryżem.
Czasami dodaje się również mięso. Nie można nie wspomnieć także o moussace – zapiekance robionej z bakłażana i mielonego mięsa. Jest ona polewana beszamelowym sosem. Wspaniałym rarytasem z działu słodycze jest chałwa – dobrze każdemu znana. Posiada sporo sezamu oraz kakao i migdały.