Indyjskie smaki to istna kombinacja rozmaitych kultur, tradycji oraz styli gotowania. Na talerzu widoczne są wpływy islamu, hinduizmu, buddyzmy a nawet chrześcijaństwa. Nie brak w daniach indyjskich zarówno słodkości, jak i pikanterii. Takie potrawy http://www.metalware.pl/kontakt wraz z biegiem czasu coraz częściej występują w renomowanych restauracjach na całym świecie, także i w naszej Polsce. Popularne są zwłaszcza zupa z soczewicy, kofta, samosa. Za wyznacznik kuchni indyjskiej uznaje się z kolei curry czyli duszone mięso, które ma bardzo aromatyczne przyprawienie. Jest ono serwowane z pilawami oraz warzywami specjalnie podanymi. Warte wyszczególnienia z racji niebanalnego smaku są też indyjskie podpłomyki, które określa się tam jako capatti.
Przypominają one wielkie placki. Do tego dochodzi również charakterystyczny indyjski napój – lassi, jaki wykonany jest na bazie jogurtu. Dodaje się do niego albo sól, albo cukier. Nierzadko pełni w nim również owoców.