To kolebka kulinariów śródziemnomorskich. Jedzenie w tym pięknym i słonecznym kraju to coś więcej niż zaspokajanie swych potrzeb fizycznych i niwelowanie głodu, to prawdziwa uczta dla podniebienia i niebiańska rozkosz, dlatego też Grecy przywiązują ogromnie dużą wagę https://bamar-kamper.pl/ do poszczególnych posiłków. Sporo ich dań zdobyło przez to sławę na całym świecie, także i w Polsce. Przykładem jest kultowa sałatka grecka, souvlaki oraz tzatziki. Grecja słynie również z nieprzeciętnych gatunków win oraz wyśmienitej kawy. Ponadto wieńce cmentarz wojskowy kuchnia grecka stawia na przepyszne przekąski – ponieważ Grecy nie mają zwyczaju jedzenia śniadań, najczęściej skubią tylko drobiazgi typu placki z dżemem lub biszkopty.
Popularne są także suchary. Lunch jest natomiast spożywany zazwyczaj koło popołudnia. Obiad główny natomiast jest jedzony przed godziną 17. Kolacja natomiast jest tu specyficzna, jest ona znacznie późniejsza niż w standardowych kuchniach europejskich. Niekiedy spożywana nawet koło godz. 23. Grecy często biesiadują, jadają w restauracjach oraz tawernach i barach.