Ognista Brazylia wyróżnia się na tle kulinarnej mapy krajów świata przede wszystkim wybornymi daniami bazującymi w głównej mierze na wysokiej jakości rodzajach mięs. Przykładem takiego rarytasu powstałego właśnie w oparciu o nadrzędny składnik, tj. duszone mięso, przygotowywany jest aromatyczny i pełen przypraw gulasz zwany feijoada completa. Jest to smakołyk, który poza mięsem ma w sobie również papryczki, czosnek i fasolę. Równie warto spróbowania będąc w Brazylii jest zupa sopa de palmito czyli zupa z serc palmowych. Same dania to jednak nie wszystko czym tej kraj może się pochwalić w kwestii kulinariów. Równie warte uznania są tamtejsze desery – wyrafinowane smakiem beijinhos de coco czyi kulki robione z żółtek.
Pysznie smakują też kuleczki czekoladowe z orzeszkami ziemnymi a wiec cajuzinho. Brazylijczycy lubują się również w napojach alkoholowych w tym między innymi ostrej wódce z soku z trzciny cukrowej – caipirinhe.
Categories:Food
Zobacz stronę autora: Polecany trener personalny