Tradycyjne potrawy kuchni egipskiej

Dania egipskie, które warte są wyszczególnienia i przybliżenia to m.in., wyborny batingan czyli oberżyny – marynowane a później odpowiednio wysmażane. Idealny dla kubków smakowych jest też sos harisa przygotowywany z pomidorów. Do niego dodaje się bardzo dużą ilość przypraw oraz ziół. Specyficznym dodatkiem do sauny na podczerwień tego sosu jest też uwielbiana przez Egipcjan cebula oraz jajka. Będąc w Egipcie, nie możemy nie skosztować kofty, która już przywędrowała do restauracji polskich. To jest danie robione mielonego wołowego mięsa albo z mięsa jagnięcego, które w tym kraju jest dość popularnym składnikiem żywnościowym. Do tego dodaje się natkę pietruszki oraz przyprawy. Kotfa pieczona jest na rożnie, serwuje się ją natomiast z sosem oraz kaszą kuskus czy ryżem.
Warty grzechu jest także humus – wykwintny sos, jaki robi się z połączenia grochu z sezamem. Jeszcze czymś innym jest falafel czyli tradycyjne kuleczki przypominające niewielkie rozmiarowo kotleciki. Są one robione z bobu bądź z soczewicy a czasem mieszane. Kushari natomiast to mix soczewicy, cebuli i makaronu bądź ryżu. Na wierzch wylewany jest pikantny sos.