Blog

Dania egipskie, które warte są wyszczególnienia i przybliżenia to m.in., wyborny batingan czyli oberżyny – marynowane a później odpowiednio wysmażane. Idealny dla kubków smakowych jest też sos harisa przygotowywany z pomidorów. Do niego dodaje się bardzo dużą ilość przypraw oraz ziół. Specyficznym dodatkiem do tego sosu jest też uwielbiana przez Egipcjan cebula oraz jajka. Będąc […]
Japonia to prawdziwa kopalnia rozmaitych smaków. Nie brak tu tradycyjnych potraw, które z klasycznych dań w domu przeciętnego Japończyka urosły do rangi mistrzowskich dzieł kulinarnych chętnie jedzonych na całym świecie. Dania są generalnie dzielone w Kraju Kwitnącej Wiśni na parę grup – można mówić o namasumono czyli daniach, jakie nie są kompletnie poddawane obróbce cieplnej, […]
Ognista Brazylia wyróżnia się na tle kulinarnej mapy krajów świata przede wszystkim wybornymi daniami bazującymi w głównej mierze na wysokiej jakości rodzajach mięs. Przykładem takiego rarytasu powstałego właśnie w oparciu o nadrzędny składnik, tj. duszone mięso, przygotowywany jest aromatyczny i pełen przypraw gulasz zwany feijoada completa. Jest to smakołyk, który poza mięsem ma w sobie […]
Podstawowym asortymentem żywnościowym w kuchni greckiej okazują się oliwa z oliwek, oliwki, chleb, wina, ryby, zboża, warzywa, sery, cukinia, jogurt, bakłażan oraz mięsa. Do popularnych deserów greckich zalicza się między innymi przysmaki, które bazują na orzechach i miodzie. Warto wyszczególnić takie rarytasy jak między innymi tiganitę – smażone warzywa, mezes – przystawki serwowane z likierem […]
Belgia pod względem kulinariów jest często krajem bardzo zapomnianym i wręcz niedocenianym przez smakoszy z kontynentu europejskiego. Zachwycamy się rarytasami rodem z Francji, przysmakami włoskimi, za swoje wręcz uznajemy dania hiszpańskie, jednak nie zgłębiamy tajników gastronomii belgijskiej, która mimo tego, iż nie jest taks szeroko rozpowszechniona, okazuje się niesamowicie bogata smakowo. Pełno tu nie tylko […]
Podroby po brazylijsku to rarytas, którego warto spróbować zarówno będąc w tym gorącym kraju Ameryki Łacińskiej, jak także we własnym domowym zaciszu. Do przygotowania owego dania nie trzeba wiele. Podstawa to dobrej jakości podroby, a także pomidory, papryka i cebula. Przyda się także puszka fasoli i przyprawy, im bardziej pikantnie tym bardziej zbliżenie do Brazylii. […]
W zależności od tego, w jaki region Holandii pojedziemy, wyróżnia się rozmaite specjały kulinarne danego zakątka. Gastronomia tego kraju jest silnie zróżnicowana i można mówić o trzech najważniejszych typach smaków holenderskich – północno-wschodnim, zachodnim oraz południowym. Północno-wschodnia część Holandii to miejsce, w którym dominują różnorodne rodzaje kiełbas i kiełbasek. Ich odmian jest niezliczona ilość. Najczęściej […]
Holenderskie naleśniki to pannenkoeken czyli danie, jakie jest chyba jednym z najbardziej popularnych specjałów tego kraju. Serwowane są one w zasadzie na wszystkie posiłki. Można je także jadać, jako przekąski. Są chętnie robione przez Holendrów gustujących w słodkich smakach, a także tych, którzy wolą słone przekąski. Pełno w nich nadzienia – owocowego w postaci bananów, […]
Wśród specyficznych dań kuchni hiszpańskiej należy wyszczególnić przede wszystkim specjały takie jak paella – jest to charakterystyczny rodzaj dania rodem z Hiszpanii. Potrawa ta jest jednogarnkowa. Powstała na bazie szafranu oraz ryżu. Każdy chyba słyszał również o przepysznym gazpacho czyli pomidorowym chłodniku, który równie dobrze da się skosztować w restauracjach polskich. Nie obeszłoby się również, […]
Podstawowe dania zdrowej i wartościowej kuchni bułgarskiej to między innymi czorba a wiec gęsta zupa, która jest równie często jedzona na gorąco, co i na zimno. Wyróżnia się swą soczystością i świeżością sałatka szopska – dobra jako danie główne, ale także jako przystawka. W niej znajdują się ostre oraz słodkie papryczki, pomidory, natka pietruszki oraz […]